China heeft de roep om meer democratie in Hongkong afgewezen. Daarop gingen activisten van het pro-democratische Occupy Central de straat op.

De Chinese Communistische Partij vergaderde afgelopen week over de politieke toekomst van Hongkong, de voormalig Britse kroonkolonie die in 1997 onderdeel werd van China. Voornaamste kwestie is hoe Hongkongers in 2017 hun leider mogen kiezen.

Wat kenners al voorspelden werd zondag bewaarheid: het Chinese Nationaal Volkscongres heeft besloten dat kandidaten voor de verkiezing moeten worden goedgekeurd door een commissie, waarin waarschijnlijk alleen getrouwen van het Chinese regime zitten.

Slechts 2 of 3 kandidaten worden toegestaan. Door het besluit van de Chinese autoriteiten is het nagenoeg onmogelijk dat prodemocratische tegenstanders van China deelnemen aan de stembusgang.

Eén land, twee systemen

Dat is tegen het zere been van veel Hongkongers. Toen zij ruim 17 jaar geleden onderdeel van China werden, is hen juist een zekere mate van autonomie beloofd. De inwoners behielden onder de noemer ‘één land, twee systemen’ rechten die de inwoners van de rest van China niet kennen. Hongkong heeft volledige zelfbeschikking op alle gebieden, met uitzondering van defensie en buitenlandbeleid.

China wil daar nu een einde aan maken, uit vrees dat andere gebieden ook meer rechten eisen. In de autonome regio Xinjiang verzetten de inheemse islamitische Oeigoeren zich tegen Peking, omdat ze naar eigen zeggen worden verdrukt door de komst van vele Han-Chinezen. Ook in Tibet vinden regelmatig demonstraties plaats tegen het communistische systeem, die door China met grof geweld worden onderdrukt.

Tegenstand van Occupy Central

In Hongkong zal het besluit van de Chinese autoriteiten eveneens gepaard gaan met veel weerstand. De prodemocratische beweging Occupy Central heeft onder meer gedreigd met 10.000 mensen het zakendistrict van Hongkong te blokkeren.

In juni stemden 800.000 mensen in een door Occupy Central georganiseerd referendum over hoe zij hun politieke leider willen kiezen. Een maand later bracht een pro-democratiemars tienduizenden mensen op de been. Begin deze maand was er een grote betoging tegen Occupy Central, al waren er berichten dat de deelnemers door hun werkgevers onder druk waren gezet om te protesteren.

Oefeningen van politie

Maandag waren er opnieuw protestenDe politie in Hongkong moest pepperspray gebruiken tegen betogers, die waren bijeengekomen voor het gebouw waar een hoge Chinese functionaris uitleg gaf over het besluit van het Chinese Nationaal Volkscongres om de inwoners van Hongkong geen vrije verkiezingen toe te staan.

Het 28.000 man sterke politiekorps van Hongkong heeft al diverse keren geoefend in het in bedwang houden van massademonstraties, en zal bij ongeregeldheden vermoedelijk snel ingrijpen om te voorkomen dat het zakendistrict plat komt te liggen.

Want China wil voorkomen dat Hongkong, één van de belangrijkste financiële centra van Azië, al te zeer ontregeld wordt. De speciale administratieve regio is economisch belangrijk voor China door de diepzeehaven en de aanwezigheid van veel lichte industrie.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl